Valikko:

 
Effi:

Taiteen ja kulttuurin tukeminen on arvokas asia, mutta yleiskäyttöisten tallennusalustojen verottaminen on huono rahoitustapa: Artisteille se on arvaamaton ja kuluttajille epäoikeudenmukainen.

Uusi, reilumpi järjestelmä tarpeen
 

Vaihtoehtoja hyvitysmaksulle?

Effin mielestä taidetta ja kulttuuria on syytä tukea.

Tallennusvälineistä kerättävää veronkaltaista maksua oikeudenmukaisempi olisi oikea vero-osuus valtion budjetista. Määrärahan suuruus voisi olla vaikkapa kaavaillut 10-12 miljoonaa euroa vuosittain.

Nykytilanteessahan valtio menettää arvonlisäverotuloja siksi, että ihmiset ostavat laitteensa ulkomaisista nettikaupoista hyvitysmaksulta välttyäkseen. Hyvitysmaksun poistaminen lisäisi valtion verotuloja ehkä jopa enemmän kuin sillä nykyään kerätyn summan verran, eli se olisi sekä taiteilijoille että muullekin yhteiskunnalle nykyistä parempi ratkaisu.

Kulttuurituki voisi olla myös sidottu valtion viestintärahastoon Arne Wessbergin ehdotuksen mukaisesti: "Selvityksessä ehdotetaan, että hyvitysmaksu irrotetaan laitesidonnaisuudesta ja että hyvitysmaksujärjestelmän toteuttaminen kytketään nykyisestä televisio- ja radiorahastosta muodostettavaan valtion viestintärahastoon. Tähän rahastoon ohjattaisiin televisiomaksutulojen lisäksi tulevaisuudessa käyttöön otettavien taajuusalueiden huutokauppatulot. Rahaston käyttötarkoitusta laajennettaisiin siten, että rahaston käyttösuunnitelmaan voidaan varata rahat tekijänoikeudellisia hyvityksiä varten."

Tämä malli on saanut kannatusta erityisesti Vihreässä liitossa, jonka puheenjohtaja Ville Niinistö ja kansanedustaja Oras Tynkkynen ovat esittäneet blogeissaan lähes vastaavia korvaavia ratkaisuja. Effi kannattaa tätä ratkaisulinjaa yhtenä osana suurempaa tekijänoikeusjärjestelmän kokonaisremonttia.